O fundacji

Fundacja Promenada

Myśl o stworzeniu fundacji pojawiła się podczas naszych codziennych zajęć zawodowych i zaowocowała powstaniem interdyscyplinarnego, świetnego zespołu specjalistów reprezentujących Fundację PROMENADA.

I tak powstał pomysł na trzy zasadnicze cele naszej fundacji: profesjonalną pomoc dzieciom i młodzieży z zaburzeniami rozwojowymi oraz ich bliskim, obejmującą diagnozę, terapię, wsparcie. Drugim naszym celem jest podniesienie jakości życia osób starszych i ich bliskich. Trzeci cel to psychoterapia młodzieży, znajdującej się w trudnym okresie dorastania oraz osób dorosłych z trudnościami życiowymi oraz z zaburzeniami i chorobami natury psychicznej. Ponadto szkolimy studentów i osoby pracujące w zawodach wymagających kontaktu z drugim człowiekiem. Uczymy praktykantów i wolontariuszy pracy i umiejętności czerpania radości z niej.

Angażując swoich przyjaciół i bliskich stworzyliśmy ekipę ludzi z pasją, będących jednocześnie profesjonalistami w swoich dziedzinach. Jesteśmy ludźmi, którzy każdego dnia robią coś dla innych i którzy czerpią naukę od każdego napotkanego człowieka. Uczymy się od siebie i od Państwa, a także podnosimy swoje kwalifikacje na wszelakich kursach, szkoleniach. Mamy mnóstwo innowacyjnych pomysłów, które wdrażamy w życie.

Naszym nadrzędnym celem jest CZŁOWIEK.
Zespół pracujący dla fundacji został stworzony przez ludzi, dla których poszanowanie godności drugiej osoby, szacunek do niej są wartościami nadrzędnymi. Zapraszamy do współpracy oraz do skorzystania z naszej oferty.

Prezes Zarządu Fundacji, magister psychologii. Pracując z osobami w podeszłym wieku chciała stworzyć im warunki nie tylko do przetrwania, ale przeżywania radości, możliwości pełnej rehabilitacji i wspomagania w atmosferze pełnej szacunku i godności. Czuła, że osoby starsze potrzebują wiele cierpliwości i miłości, ale też poczucia stabilności i bezpieczeństwa. „Wiele osób w wieku podeszłym traci energię życiową i chęć do robienia czegokolwiek. Wycofują się z kontaktów z otoczeniem i cierpią w samotności. Oczywiście jest to również wynikiem wszelakich chorób i niepełnosprawności, jednakże myślę, że i ten okres w życiu można godnie i spokojnie przeżyć, ciesząc się drobnymi sprawami dnia codziennego”. Swoje doświadczenie zawodowe miała także z osobami zaburzonymi i chorymi psychicznie i stąd też jej droga psychoterapeutyczna. W Fundacji zajmuje się pracą z młodzieżą, psychoterapią indywidualną oraz rodzin, a także par. Prowadzi również szkolenia i warsztaty dla osób w różnym wieku, zajmuje się koordynacją projektów.

Zastępca Prezesa Fundacji, magister psychologii. Pracując z dziećmi z autyzmem oraz ich rodzinami obserwował codzienne zmagania się i trudności, z jakim się borykają. Towarzysząc im w ciężkich chwilach, wspierał i dawał oparcie ludziom, którzy tego potrzebowali. Postanowił zająć się terapią dzieci i młodzieży z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, a także diagnozą kliniczną. Powiedział: „Chcemy widzieć rodziny, które nie zostają same z trudnościami, jakie niesie za sobą diagnoza ich dziecka i wspierać je w trakcie rozwoju, czy samodzielności ich najmłodszych pociech, tak aby patrzyły na swoje dziecko z nadzieją, dumą i radością”. Ponadto Piotr zajmuje się psychoterapią indywidualną osób dorosłych, a także rodzin z wszelakimi trudnościami w relacjach, w kontaktach z otoczeniem i z funkcjonowaniem codziennym.

Przewodnicząca Rady Fundacji, doktor nauk humanistycznych z zakresu psychologii, tytuł magistra uzyskała na Uniwersytecie Jagiellońskim
w Krakowie, doktor nauk humanistycznych w zakresie psychologii na Uniwersytecie Wrocławskim, wykładowca Uniwersytetu Opolskiego i innych uczelni wyższych
z wieloletnim stażem, ukończyła Dwuletnie Studium Socjoterapii i Psychoterapii Młodzieży oraz dwuletni kurs „Podstawy Psychoterapii Psychodynamicznej” w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym, pracowała jako psycholog szkolny w Zespole Szkół Specjalnych
w Opolu. Posiada Certyfikat Associate Certified Coach (ACC)

Wolontariusz w Fundacji Promenada. Zaangażowany w pracę naukową: prowadzi badania, publikuje artykuły, aktywnie uczestniczy
w konferencjach. Interesuje się seksuologią i z nią ma związane plany zawodowe. Organizuje i prowadzi szkolenia. Jest osobą pełną pozytywnej energii, którą chętnie dzieli się z innymi.Jego pasją jest statystyka. Znawca i wielbiciel herbat.

Wolontariusz w Fundacji Promenada, studentka ekonomii na Politechnice Opolskiej. Zawodowo interesuje się pracą z młodym człowiekiem i w swoich planach ma ukończenie socjoterapii. Na obecną chwilę rozwija swoją kreatywność organizując spotkania z ludźmi i dzieląc się z nimi swoją pasją. Ponadto zajmuje się felinoterapią. Uwielbia makaron
i tworzenie niezwykłych eventów.

Wolontariusz w Fundacji Promenada, studentka V roku ekonomii na Politechnice Opolskiej. Jej pasją są spotkania z drugim człowiekiem, aktywny styl życia
i podejmowanie działań poprawiających jakość życia, zarówno dzieci jak i osób dorosłych. Lubi towarzystwo, dobrą kuchnię i wyjazdy na narty. Ma zdolności organizacyjne i mediacyjne